17 noiembrie 2011

Feng-shui pentru incepatori



Feng Shui a reprezentat mai intai de toate o moda, care a castigat treptat teren si a devenit in cele din urma o "meserie", pe care decoratorii de interioare sunt nevoiti sa o invete, fiindca din ce in ce mai multi clienti sunt interesati de aceasta "stiinta". Insa nu este absolut necesar sa fi studiat in profunzime arta Feng Shui pentru a-i urma invataturile; cunoasterea anumitor tehnici este suficienta. Feng shui reprezinta arta de a trai in armonie cu elementele mediului inconjurator si cuprinde atat aspecte complexe, care impun cunostinte solide, cat si notiuni de baza, care pot di usor implementate. 

In randurile care urmeaza ma voi referi la cateva tehnici de baza, care pot fi aplicate de oricine dorestesa confere un plus de armonie spatiului personal.

Evitati dezordinea - atrageti energia pozitiva Chi ( Qi )

Chi sau Qi, denumit si "repiratia vietii " sau "respiratia dragonului cosmic", este un flux de energie, o forta care sta la baza tuturor lucrurilor si fiintelor. Daca interiorul unei case este curat si ordonat, bine aerisit si cu o lumina buna, atunci si casa este plina cu energie pozitiva Qi. Oamenii care locuiesc in astfel de case se simt calmi si au o viata placuta. Au de asemenea mai multa energie pentru a muncii si a se distra. Asadar, cea mai buna modalitate de a atrage energia pozitiva Qi este aceea de a evita dezordinea si mizeria.

Intelegeti Ba Gau-ul casei dumneavoasta

Ba Gua sau cele opt trigrame este un model simetric care reprezinta toate situatiile posibile de gasit in natura si in relatiile umane. Acestea sunt redate printr-un octagon, in jurul caruia sunt aranjate cele opt trigrame, urmand o ordine specifica. Se spune cafiecare locuinta este guvernata de o trigrama ( deci de energii asociate acesteia ). Pentru a intelege mai bine schema Ba Gua, ne vom imagina un patrat, impartit la randul sau in noua patrate mai mici, egale ca dimensiuni, care se suprapune peste planul casei desenat la scara. Asezarea patratului poate fi facuta peste schema la scara a casei sau a apartamentului, cu latura de nord suprapusa peste zona intrarii principale in locuinta sau tinand cont de orientarea in spatiu a casei, in functie de punctele cardinale. Determinarea zonelor si modul de decorare al acestora reprezinta aspecte mai complexe ale feng shui-ului si este recomandat sa apelati la serviciile unei persoane instruite in domeniu.

Asigutati-va ca mobila are vedere spre usa

In acest fel veti facilita circulatia libera a energiei pozitive Chi. Dincolo de principiile feng shui, aceasta pozitionare a mobilierului are si o motivatie "stiintifica": ventilatia camerei este mult mai buna.

Folositi cu grija oglinzile

Oglinzile joaca un rol important atat in amenajarea interioarelor, creand impresia de spatialitate si reflectand lumina, cat si in simbolistica feng shui. Retineti ca acestea nu trebuie asezate niciodata fata in fata cu usa de la intrare, pentru ca astfel norocul si bogatia pot intra in casa, dar la fel de repede se pot scurge inapoi afara, de unde au venit. De asemenea, este contraindicat ca oglinzile sa ne reflecte imaginea in timp ce dormim. Folositi oglinzile pentru a masca colturile sau coloanele, in ideea de a le face sa dispara in mod simbolic.

Creati un mediu calm si relaxant

Inconjurativa de lucruri frumoase, de obicei de arta care va trezesc emotii estetice; de cat mai multe plante naturale si de lumina. Eliminati mirosurile neplacute si evitati zgomotele puternice. Creati o atmosfera placuta cu ajutorul lumanarilor / betelor parfumate si eliminati energiile negative folosind sunetul placut al clopoteilor ( in special in colturile casei ).

Coloristica Feng Shui

In Feng Shui fiecarei culori ii corespunde un element din natura. Astfel, verdele si albastru reprezinta lemnul sau apa, iar rosu, rozul sau violetul sunt reprezentative pentru foc. Pentru a asigura o atmosfera armonioasa este recomandat sa folositi culori neutre si texturi usoare. Evitati nuantele tari, precum rosu aprins sau folositi-le in cantitati foarte mici - pentru accente de exemplu.

Sursa: incasa.ro